Оливкова олія першого холодного віджиму, або Extra Virgin Olive Oil, – це не просто кулінарний інгредієнт, а дуже корисний для здоров’я продукт, який варто включати у повсякденний раціон. У статті розповідаємо, у чому саме його користь.

Високий вміст мононенасичених жирів
Близько 73% складу Extra Virgin Olive Oil – це олеїнова кислота, яка відноситься до мононенасичених жирних кислот. На відміну від насичених жирів, вони:
- знижують рівень “поганого” холестерину, або ліпопротеїнів низької щільності;
- підтримують достатній рівень «хорошого» або ліпопротеїнів високої щільності;
- благотворно впливають стан серцево-судинної системи.
Раціон на основі продуктів, багатих на олеїнову кислоту, знижує ризик ішемічної хвороби серця, атеросклерозу та інсультів.
Багате джерело антиоксидантів та поліфенолів
Одна з головних переваг олії Extra Virgin – високий вміст поліфенолів:
- олеокантала – цей антиоксидат має потужну протизапальну дію;
- гідрокситірозолу;
- тирозолу.
Ці речовини захищають клітини організму від окислювального стресу, перешкоджають старінню, зміцнюють імунну систему та знижують ризик розвитку онкологічних захворювань. Важливий момент: чим свіжіша та якісніша оливкова олія першого холодного віджиму, тим більше в ньому поліфенолів. Саме вони надають продукту характерної гіркуватості.
Профілактика серцево-судинних захворювань
Одне з наймасштабніших досліджень, проведене в Іспанії в 2013 році, показало, що у людей, які вживали оливкову олію Extra Virgin у рамках середземноморської дієти, ризик інфарктів та інсультів знизився на 30% порівняно з контрольною групою. Також цей продукт нормалізує артеріальний тиск та знижує запалення в організмі. Тому багато сучасних кардіологів рекомендують замість тваринних жирів вживати саме Extra Virgin Olive Oil, яке можна придбати в маркеті важливих штук Маудау.
Підтримка здоров’я мозку
Регулярне вживання оливкової олії першого холодного віджиму може сповільнювати вікове зниження когнітивних функцій та знижувати ризик розвитку нейродегенеративних захворювань, включаючи хворобу Альцгеймера та Паркінсона, деменцію. А одне з проведених досліджень показало, що збагачення раціону пацієнтів похилого віку маслом Extra Virgin корелювало з поліпшенням їх пам’яті та швидкості обробки інформації.
Протизапальна дія
Олеокантал, який міститься тільки в олії Extra Virgin, діє як природний нестероїдний протизапальний препарат. Він здатний пригнічувати активність прозапальних ферментів аналогічно ібупрофену. Це робить олію корисним продуктом при хронічних запальних захворюваннях, артриті, синдромі подразненого кишечника і навіть діабеті 2-го типу.